Retrospectief
11/04/2024
S69573
In samenwerking met het Departement Zorg van de Vlaamse overheid, VITO (Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek) en PIH (Provinciaal Instituut voor Hygiëne), onderzoekt Intego de gezondheidseffecten van milieuvervuilende stoffen. Momenteel loopt er bijvoorbeeld een studie naar PFAS. Inwoners van Zwijndrecht die deelnamen aan de “humaan biomonitoring” studie in de regio in 2021, kregen de optie om hun PFAS-bloedresultaten naar hun huisarts te sturen. Als u aan deze studie deelnam en toestemming gaf om de gegevens naar uw huisarts te versturen, én uw huisartsenpraktijk is aangesloten bij ons Intego-netwerk, kunnen wij uw PFAS-resultaten gebruiken om te onderzoeken of hoge PFAS-concentraties gelinkt zijn aan bepaalde aandoeningen (zoals verhoogde leverwaarden, cardiovasculaire problemen, cholesterol,...). Wij hebben geen inzage in uw persoonlijk medisch dossier: de data die wij gebruiken, kunnen niet worden teruggeleid naar een specifieke persoon. Er is dus geen risico dat uw persoonlijke PFAS-resultaten of medische gegevens bekend raken. Informatie over dit project kan u bekomen door een mail te sturen naar Pieter Jansen op dit adres: pieter.jansen@kuleuven.be. Zoals steeds kan u ervoor kiezen om uw gegevens niet te laten gebruiken voor Intego. U kan hiervoor bij uw huisarts terecht.
De ontdekking van een lokale hotspot van per- en polyfluoralkylstoffen (PFAS) vervuiling in Zwijndrecht (België) vereiste onmiddellijke actie om de gezondheidszorgen van de lokale gemeenschap aan te pakken. Verschillende humane biomonitoring (HBM) studies werden gestart, waarbij cross-sectionele blootstellingsgegevens van meer dan 10.000 deelnemers werden verzameld. Het koppelen van deze HBM-gegevens aan eerstelijns gezondheidsregisters zou een nuttig nieuw hulpmiddel kunnen zijn in de analyse van milieugezondheid. Doel We beoordeelden de haalbaarheid van het koppelen van blootstellingsgegevens uit HBM-programma's aan gezondheidsuitkomsten uit het Intego-register, dat gegevens verzamelt uit de elektronische medische dossiers van huisartsen. Deze haalbaarheidsstudie maakt gebruik van blootstellingsgegevens uit een van de voltooide PFAS HBM-studies, die 796 individuen omvatte. We beschrijven de afzonderlijke datasets, het proces van integratie van de HBM-gegevens in Intego, het analyseplan en de voordelen en uitdagingen van het gebruik van deze methode. Resultaten We hebben de integratie van HBM-gegevens in de Intego eerstelijnszorg morbiditeitsdatabase tot stand gebracht, waarbij we strikte privacyregels en kwaliteitsnormen naleefden om de integriteit van de resultaten te waarborgen. Vanwege de bescheiden steekproefomvang die in deze haalbaarheidsstudie werd gebruikt, kunnen er geen conclusies worden getrokken over de impact van PFAS op gezondheidsuitkomsten. Met PFAS-gegevens van meer dan 10.000 inwoners die binnenkort beschikbaar zijn, zullen echter robuustere studies mogelijk zijn met deze nieuwe methode. Interpretatie We introduceren een nieuwe benadering voor het beoordelen van de impact van milieugezondheidsrisico's binnen eerstelijnszorg. De hier beschreven methoden banen niet alleen de weg voor grootschaligere projecten, maar bieden ook een veelbelovende weg voor langdurige milieugezondheidsmonitoring.
Geen (haalbaarheidsstudie)
Pieter Jansen - Elly Den Hond - Katleen De Brouwere - Endale A. Alemayehu - Hamid Y. Hassen - Ilona Gabaret - Gijs Van Pottelbergh
Gegevens van humaan biomonitoring (PFAS-concentraties). Deze gegevens zijn deel van Intego en dus in principe geen aparte gekoppelde dataset.